Groen versus grijs

Steeds meer tuinen worden ingericht als kamer en minder als tuin. Veel tegels, ruimte voor een loungeset én een eethoek en liefst ook een tuinhuis geeft het gevoel van luxe en comfort. Maar is dat ook zo? Missen we niet de natuur in de tuin? Het groen? De vlinders en de vogels?

Onderzoek wijst uit dat mensen gelukkiger en gezonder worden van de natuur en dat al een beetje natuurbeleving dicht bij huis hier aan bijdraagt. Dus wellicht de moeite waard om te kiezen voor een echte tuin? (Waar ook prima plek te maken is voor een paar heerlijke stoelen om er van te genieten!). Een groene tuin werkt aantoonbaar stress verlagend.

Maar er is meer reden om meer groen in de tuin te hebben. Nederland heeft relatief veel bestrating. In de openbare ruimte, maar helaas ook in de particuliere tuinen. Dit is van grote invloed op onze leefomgeving.

Ik noem een paar belangrijke effecten:

  • Het water kan niet meer in de grond zakken en vindt dus zijn weg naar het riool. Gevolg is dat ons rioleringssysteem overbelast raakt, waardoor steeds vaker straten onder water staan bij hevige regen.
  • Er ontstaat steeds minder biodiversiteit omdat voedsel en schuilplaatsen en leefomgeving van insecten, vogels en zoogdieren schaarser worden.
  • Verstening heeft een negatief effect op de luchtkwaliteit (meer fijnstof) en verhoogt de hitte in stedelijk gebied.

Voor meer informatie verwijs ik naar operatiesteenbreek.nl

 

Comments are closed.