Tegels in de tuin……mag het een beetje minder?

Het najaar is bij uitstek dé tijd om over je tuin na te denken. Wat bevalt, waar ben ik minder tevreden over en welke wensen heb ik?

De belangrijkste motivatie voor mensen om hun tuin te betegelen is om zo min mogelijk werk te hebben. De vele buien in de voorzomer hebben de vraag weer op scherp gesteld: Wat kunnen we zelf doen om wateroverlast te voorkomen. De vele betegelde tuinen leiden tot overbelasting van het riool bij veelvuldige regen.

Ik ga niet pleiten voor een onderhoudsvrije tuin, die bestaat niet. Ook een tegeltuin vraagt onderhoud: vegen, algen en onkruid verwijderen en planten in potten moeten bij droog weer elke dag water.

Wel is het goed mogelijk een onderhoudsvriendelijke groene tuin te hebben.

 

Belangrijk is een goed uitgekiend beplantingsplan. Planten op de verkeerde plek zorgen voor extra werk, teleurstelling en frustratie.

Tips voor onderhoudsvriendelijke beplanting:

  • Kies voor bodembedekkers. Een aansluitend plantendek geeft geen tot weinig ruimte voor onkruid.
  • Gebruik in een border niet meer dan 5 soorten. Een dergelijke border geeft rust én seizoensbeleving. De beplanting zal na één of twee jaar de border bedekken.
  • Voor nóg meer gemak, kies voor vakbeplanting: één soort in een vak, bijvoorbeeld Vrouwenmantel, Lampenpoetsersgras, Lavendel of Zegge.
  • Gebruik heesters, met daaronder wintergroene bodembedekkers zoals Mansoor, Schuimbloem of Leliegras.

 

Als tuinafscheiding lijkt het makkelijk om een schutting te plaatsen. Maar wil je die laten begroeien, dan kun je er het hele jaar druk mee zijn. Klimplanten moeten geleid worden, soms worden ze onderaan kaal of juist veel te breed.

Een haag moet minimaal twee keer per jaar worden gesnoeid, maar verder heb je er geen omkijken naar. Het heeft een natuurlijke uitstraling, biedt schuilplaats en nestmogelijkheden voor vogels en aan de rand van een terras is er altijd een strook grond waar het water in weg kan lopen.

 

En dan misschien wel de moeilijkste keus: wel of geen gazon? Een gazon is heerlijk maar ook arbeidsintensief, ik kan het niet mooier maken.

Wil je graag in de zomer je matje in het gras kunnen leggen, heb ik een paar tips om het jezelf iets makkelijker te maken:

  • Maak een stenen maairand/kantopsluiting. Je hoeft minder kanten te knippen en maar eens per jaar de kanten naast de opsluiting af te steken.
  • Kies voor rechte vlakken, en niet te veel kleine stukken. Eén groot recht stuk maait makkelijker.
  • Leg eventuele staptegels lager in het gras, zodat je er gewoon met de maaier overheen kunt.
  • Accepteer dat klaver, mos en boterbloem ook z’n plekje krijgt (groen is groen).

Zie je toch op tegen een gazon of heb je maar een klein stukje, kies dan voor halfverharding zoals grind, split of leem. Het voordeel is dat het regenwater toch gewoon weg kan lopen.

 

Kortom, overweeg je de tuin voor een groot deel te betegelen, denk er nog eens over na. Met een goed plan heb je zoveel meer plezier van een groene ruimte om je huis!

Voor meer informatie en tips: http://www.operatiesteenbreek.nl

img_0629

No Comments Yet.

Leave a comment