September is dé maand om de balans in je tuin op te maken. De tuin gaat zich langzaam voorbereiden op de winter. Sommige planten zijn op hun retour, andere staan nog heerlijk te vlammen. De heesters krijgen bessen of gaan misschien zelfs al een beetje verkleuren. Er waaien zelfs al bladeren van de bomen.

Het is een mooi moment om terug te kijken op het voorjaar en de zomer en vooruit te kijken naar volgend jaar. Waar ben je tevreden over? Zijn er planten die het bij jou gewoon niet doen of planten die het juist iets té weelderig groeien en je hele tuin overnemen? Is er ieder seizoen voldoende kleur in de tuin? Wordt die ene boom te groot, of mis je misschien een boom die lekker schaduw biedt?

Ik vind het heerlijk om in het najaarszonnetje mijn tuinjaar te overdenken en plannen te maken voor het komend jaar.

De valkuil is dat je denkt dat je het in maart nog wel weet......maar zo werkt het helaas niet. In maart zijn sommige planten nog “ondergronds” en heb ik toch niet meer helemaal voor ogen waar ik minder tevreden over was.

Ik maak dan ook altijd foto’s van de plek die ik anders wil en maak een klein schetsje hoe ik het wil veranderen. 

Het najaar is prima om planten te scheuren en te herbeplanten, maar ik doe dat liever in maart. Het is mooier voor het winterbeeld en de planten kunnen in het voorjaar direct gaan groeien.

Maar vooral geniet ik nu van waar ik wèl tevreden over ben en gelukkig is dat zo’n 90% van mijn tuin. Daar word ik in het septemberzonnetje helemaal blij van!