Blad in de tuin? Lekker laten liggen!

Wat was het gister onstuimig en ineens, veel later dan andere jaren, hebben de bomen toch echt hun blad verloren. De tuin en de straat ligt er vol mee! Je kunt natuurlijk kun je wachten tot de gemeente het blad komt ophalen, maar waarom dit kostbare goed niet gewoon in je eigen tuin gebruiken?

Vanochtend werd ik verrast met een heerlijk najaarszonnetje, dus…..laarzen aan  en harken maar.

In het najaar gooi ik mijn borders  (niet het gazon!) vol met afgevallen blad. Het heeft meerdere functies:

  • Het blad wordt door wormen de grond ingetrokken.  Dit voegt organisch materiaal toe aan je grond en werkt dus als compost. Aan het eind van de winter is het meeste blad verteerd en de grond ziet er mooi rul en luchtig uit. Een mooie start dus van het nieuwe seizoen.
  • Het blad werkt ook als een mulchlaag: Mulchen betekent bedekken van de grond met organisch materiaal. het voorkomt dat bij zware regen de aarde dichtslaat: de regen moet eerst door het bladerdek hen klettert niet direct op de aarde. Verder voorkomt het dat, bij veel koude droogte , de grond uitdroogt én het werkt als isolatie: planten die vorstgevoelig zijn, hebben meer kans te overleven als het wat strenger vriest. Tot slot krijgen onkruidzaden bij mulchen minder kans om in de aarde te ontkiemen.
  • Tot slot komen wormen en andere beestjes aan de oppervlakte en vinden het heerlijk tussen het blad. Ik zie dan ook regelmatig vogels druk in de weer tussen het blad om zich te goed te doen aan die heerlijke beestjes. En wat is er nou heerlijker dan vogels in je wintertuin!

Dus ik zou zeggen: wacht niet langer: trek je jas en laarzen aan en harken maar!